Comentari a “La ciudad y l@s niñ@s. Debate en Ruzafa loves Kids”

Russafa1

Dimarts festiu 8 de desembre, dia de la Immaculada; part de Russafa es talla al trànsit per dedicar la jornada a les xiquetes i xiquets. Organitza nANUFACTURE, amb moltes altres complicitats. La gent passeja pel barri, de tant en tant hi ha una zona acotada i senyalitzada amb monòlits de cartró; tots els textos estan en castellà: “Zona sus labores” (s’ensenya als infants a cosir o fer jersei), “Zona bebè” (per a mares amb nadons), “Zona Guerra de Almoadas de Ikea”… La que ens interessa en esta ocasió és la “Zona de debat”. Vegeu ací com s’anuncia l’acte:

PROHIDO NO OPINAR, PROHIBIDO NO SOÑAR, ¡PROHIBIDO NO CAMBIAR EL MUNDO!

                El día 8, gente pequeña, gente mediana y gente mayor se sientan a debatir sobre la infancia y la ciudad, sobre qué barrio queremos. Tendremos 20 sillas situadas formando un círculo y todo el mundo estará a la misma altura. En medio, una moqueta para sentarse y escuchar (y opinar también, claro). Fuera, todo el espacio que quieras para escuchar, ver, participar… Todas las opiniones cuentan por igual. Todas las ideas son bienvenidas. Tomaremos nota de todo y las conclusiones serán presentadas formalmente al Ayuntamiento, como petición popular. El objetivo ideal, con el tiempo es convertir Valencia en “ciudad amiga de la infancia”.

                “De momento”, hemos invitado a:

                -Un grupo de alumn@s del colegio Balmes.

                -Un/a representante del AMPA Balmes [acudirà Isabel Albarracín, una xica amb un alt historial activista].

                -David Estal, arquitecto urbanista [David és un dels organitzadors dels populars ‘Desayunos con viandantes’].

                -Isabel Lozano, concejala de Igualdad y Políticas Inclusivas del Ayuntamiento de Valencia.

                -Fernando Mafé, observador urbano y ciclista activista.

                -Sergio Serrano, taxista [Sergio ha tingut un accident i està al metge].

                -Paquita Canet, vecina de Ruzafa desde 1934

                -Iker Mujika, creativo publiciario.

                -Juan Romero, editor Litera Libros (moderador)

                Y decimos “de momento” porque si te apetece puedes unirte, tengas la edad que tengas, te dediques a lo que te dediques. Si te apetece, escríbenos a info@nanufacture.com. O simplemente acércate ese día. Seguro que, además de cambiar el mundo, nos lo pasamos en grande. 😉

                Día 8 de diciembre de 2015.

                Zona: Cruce calle Sevilla y calle Denia.

                Hora: De 12 h a 14 h

 

Tallar els carrers en diumenge és una pràctica comuna en nombroses ciutats, algunes governades pel PP (és habitual des de fa temps en alguns carrers de Madrid, per exemple). Però, òbviament, la intenció i les formes d’esta convocatòria estan clarament allunyades de les tradicionals firetes i castells inflables…

Comença el debat, hi ha present una vintena d’infants i almenys el triple d’adults. El nombre d’homes i dones és similar, la majoria pareixen mares i pares entre la quarantena i la cinquantena, més alguna dona major.

russafa-3El moderador explica les regles del joc i dóna pas a les intervencions de les menudes i menuts. El que volen, bàsicament, són més parcs. Algunxs adults responen que si s’alliberaren els carrers no caldrien parcs, que són una mena de guetos en una ciutat deshumanitzada. El que diuen els infants és, sovint, moralista i conservador, de manera que els adults prenen la paraula i els menuts aniran desapareixent, només es queden cinc o sis supervivents, la majoria clarament avorrits.

El discurs dels adults és progressista, i no només el dels personatges convidats: és habitual que, quan es respon a un convocatòria, acudisca la gent més propera als organitzadors. Fins i tot la major part dels adults participants, si no tots, és gent que ja està en organitzacions, és a dir, “societat civil”. Em pregunte si no seria més adient treballar amb els xiquets a l’escola, amb temps i paciència, amb la implicació de les AMPAs i incloent la formació en qüestions públiques, començant per la pròpia participació, com a temàtica inclosa en el currículum.

Al debat no es debateix res, només, breument, apareix una xicoteta discrepància entre qui pensa que l’excés de bars a Russafa és dolent (i el procés gentrificador que l’acompanya) i qui creu que tot es pot conciliar i que l’hostaleria ha sigut positiva.

El diagnòstic és que hi ha massa cotxes i brutícia, no es pot jugar o anar descalç pel carrer, ni anar sols a escola. La solució és el transport públic i l’ús de la bicicleta. La regidora comunica que l’Ajuntament està mamprenent accions sobre el tema de forma transversal.

La funció del debat no és, doncs, el propi debat: és un gest simbòlic de reivindicació d’un altre tipus de barri, més humà i adaptat per a menuts i grans. Una reivindicació també de noves formes de participació, fins i tot de democràcia directa. A banda de les reivindicacions puntuals, la pregunta que queda en l’aire és com canviar les societats per fer-les més participatives, una de les qüestions centrals de les noves polítiques municipalistes, que s’han traduït en la creació generalitzada de regidories de participació, que assagen respostes amb el risc i la passió dels pioners. Si no hi ha canvis legals, no és segur que este canvi en la sensibilitat política de cara a la participació ciutadana puga consolidar-se més enllà de la legislatura.

Si l’ocupació és simbòlica, caldria pensar estratègies per fer-la pràctica: per exemple integrant l’escola, que és l’espai natural per a l’educació dels infants, implicant pares i mares, professors i administracions. Més rigorós, més plural i menys voluntarista.

David Estal, urbanista, parla breument d’experiències al nord d’Europa que permeten que xiquetes i xiquets es contruïsquen els seus propis espais. Potser estaria bé començar per veure què hi ha en altres llocs més sensibles i més avançats en estes qüestions.

Quasi per acabar, algú diu que totes eixes idees, les aportades per xiquets i adults, es poden plantejar directament a la pàgina de participació als barris de l’Ajuntament de València: http://www.valencia.es/ayuntamiento/Consultas.nsf/vDocumentosTituloAux/Inicio?opendocument&lang=2&nivel=1

De manera que tot el teatre de la participació pot semblar un simulacre, perquè les propostes es poden fer de forma privada directament per Internet. Caldria discutir sobre democràcia participativa i deliberativa, que implica comunitats dialogants.

Russafa2Per acabar, la xiqueta que demanava poder anar descalça pel carrer demana la paraula i pregunta si encara no s’acaba el debat. És un bon final.

Si haguérem de traure algunes reflexions més sobre tot açò, podrien ser que, tal com s’ha vist, els pares saben millor que els fills com haurien de ser les ciutats humanitzades i accessibles per a tots –la qual cosa no vol dir que no se’ls haja de preguntar. També pareix més interessant, si hem de parlar de participació, que no es faça acudir a la gent per convocatòria, per evitar que només vinguen “els nostres”; hi ha espais més inclusius, com les pròpies AMPAs, o formes de “trobar-se” amb les nenes i els nens, amb o sense pares, que no impliquen una (auto)selecció.

Caldria també buscar altres metodologies de participació que anaren més enllà de la convocatòria de debats; per exemple, com deia David, deixar que els infants prenguen iniciatives en distints contexts durant unes hores o uns dies, a veure quines solucions apareixen. O proposar altres formes d’autodiagnòstic que els permeten parlar d’allò que desitgen sense repetir allò que s’espera d’ells.

Tot i això, els gestos simbòlics seguiran sent necessaris, per visibilitzar tendències i necessitats, i per crear vincles, xarxes, i, en definitiva, un marc d’injustícia compartit que puga arribar a definir un moviment social.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: